Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015
  -
|  Ακολουθήστε μας:        
  • Άρχισε η πώληση χαπιών μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς
  • Unicef | Γυναίκες και παιδιά το ένα τρίτο των μεταναστών στην χώρα μας
  • Telegraph: Εν μέσω κρίσης η ελληνική φέτα κάνει θραύση στην Αγγλία - Τα προβλήματα των προμηθευτών
  • Δύο ελληνικές πόλεις στις 20 αρχαιότερες στον κόσμο
  • Διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας απευθείας στους καταναλωτές
  • Εκδήλωση για το μεταφραστικό έργο του Παντελή Πρεβελάκη
  • Πολιτιστικό Φεστιβάλ Αρκαλοχωρίου
  • ΜΠΑΛΟΣ | Όταν οι επισκέπτες διαφημίζουν τον τόπο μας... (βίντεο)
  • Telegraph: Η Κρήτη, κορυφαίος προορισμός για φθινοπωρινές διακοπές
  • Χρώματα από τη Γαύδο (photo)

Μια Κρητικοπούλα στην κορυφή του κόσμου

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015 - 11:07
     Μια Κρητικοπούλα στην κορυφή του κόσμου

    Η κρητικής καταγωγής Γκαμπριέλα Παπαδάκη στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο καλλιτεχνικό πατινάζ

    Η κορυφή του Ψηλορείτη έχει σχεδόν πάντα χιόνι. Μια 19χρονη Κρητικοπούλα σκαρφαλώνει σιγά σιγά στην κορυφή του χιλοτραγουδισμένου βουνού στο νησί, μόνο που δεν τη συντροφεύει ο ήχος της λύρας, αλλά η μουσική του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

    Αυτό είναι το όνειρο που βλέπει η Γκαμπριέλα Παπαδάκη. Μόνο που το τελευταίο 24ωρο το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Αγναντεύει τον κόσμο από την κορυφή του Ψηλορείτη με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος.

    Στη Σαγκάη η 19χρονη Γκαμπριέλα και ο 20χρονος παρτενέρ της, Γκιγιόμ Σιζερόν που εκπροσωπούν τη Γαλλία, έγιναν οι νεαρότεροι παγκόσμιοι πρωταθλητές στο χορό στον πάγο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του καλλιτεχνικού πατινάζ.

    "Μάγεψαν" τους κριτές στο ελεύθερο πρόγραμμα που εκτέλεσαν υπό τη συνοδεία του "Adagio from Concerto 23" του Μότσαρτ. Ο προπονητής τους, Ρομέν Αγκενάουερ άκουσε για πρώτη φορά αυτή τη μουσική, όταν παρακολούθησε μια παράσταση του μπαλέτου "Le Parc".

    "Δεν μου αρέσει η κλασική μουσική, αλλά όταν παρακολούθησα το μπαλέτο, τη λάτρεψα. Δεν σκέφτηκα ποτέ να χρησιμοποιήσουμε το κομμάτι του Μότσαρτ για την Γκαμπριέλα και τον Γκιγιόμ. Όταν όμως νοσηλεύθηκε η Γκαμπριέλα πέρυσι στο Τόκιο με μόλυνση στα μάτια, περάσαμε τρεις μέρες μαζί και μιλήσαμε για τη φετινή σεζόν. Της είπα πως υπήρχε ένα εκπληκτικό κομμάτι. Δεν της είπα πως ήταν Μότσαρτ, γιατί θα μου έλεγαν όχι. Πρότεινα στην Γκαμπριέλα και στον Γκιγιόμ να αναζητήσουν το συγκεκριμένο video στο ίντερνετ και το λάτρεψαν".

    Τη φετινή σεζόν το νεαρό ζευγάρι κυριάρχησε. Από την επικράτηση τους στο Gold Cup της Κίνας τοξν περασμένο Νοέμβριο μέχρι τη νίκη τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Δεν περίμεναν πως θα ανέβαιναν στο πρώτο σκαλοπάτι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ειδικά μετά την 4η θέση στο σύντομο πρόγραμμα, στο ελεύθερο ωστόσο ήταν απίστευτοι και σε συνδυασμό με τα λάθη του φαβορί, του ζευγαριού από τις Ηνωμένες Πολιτείες προστέθηκαν στη λίστα των σπουδαίων γαλλικών ζευγαριών στο χορό στον πάγο.

    Οι γαλλικές επιτυχίες στο χορό στον πάγο

    Η Γκαμπριέλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κλερμόν Φεράν, την έδρα της Michelin και τη γενέτειρα του παγκόσμιου ρέκορντμαν του επί κοντώ, Ρενό Λαβιλενί. Είναι "καρπός" του έρωτα ενός Κρητικού και μιας Γαλλίδας που αγαπήθηκαν, έζησαν μαζί και χώρισαν. Ο κ.Παπαδάκης ζει πλέον στο Τέξας!

    "Ο πατέρας μου ζούσε στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή του είναι από την Κρήτη. Μικρή μιλούσα ελληνικά, αλλά έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που ταξίδεψα στην Ελλάδα και τα έχω ξεχάσει όλα. Είμαι περήφανη για το ελληνικό μου αίμα", δήλωσε η Γκαμπριέλα στην εφημερίδα "L'Equipe".

    Η μητέρα της, η Κατρίν ήταν η πρώτη προπονήτρια της. Η Γκαμπριέλα γνώρισε τον παρτενέρ της, τον Γκιγιόμ όταν ήταν εννιά χρονών. Δέκα χρόνια κάνουν πατινάζ μαζί, εμπιστεύονται τυφλά ο ένας στον άλλο. Οι Γάλλοι γράφουν πως αποτελούν ζευγάρι, αλλά όλα τα ζευγάρια στο καλλιτεχνικό πατινάζ μοιράζονται την ίδια χημεία και εκρηκτικότητα στη σχέση τους. Είναι σαν αδέρφια, αλλά παίρνουν όλες τις αποφάσεις μαζί όπως ένα ζευγάρι σε σχέση.

    Το 2012 αποφάσισαν να αφήσουν την πόλη τους και να μετακομίσουν στη Λυών για να προπονηθούν υπό τις οδηγίες του Αγκενάουερ. Ο 38χρονος υπήρξε αθλητής της Μουριέλ Μπουσέ-Ζαζουί, της προπονήτριας που ανέδειξε τους χρυσούς Ολυμπιονίκες το 2002, τη Μαρίνα Ανίσινα και τον Γκουεντάλ Πεϊζερά. Ο Αγκενάουερ αποφάσισε να δεχθεί μια πρόταση να εργαστεί στο Μόντρεαλ, η Γκαμπριέλα και ο Γκιγιόμ ακολούθησαν.

    Το καλοκαίρι οι νεαροί παγκόσμιοι πρωταθλητές μετακόμισαν στο Κεμπέκ. Ο Γκιγιόμ σπούδαζε σε σχολή καλών τεχνών στη Λυών και συνεχίζει να ζωγραφίζει στα διαλείμματα των προπονήσεων.

    "Δεν έχουμε και πολλά να κάνουμε στο Κεμπέκ", είπε η Γκαμπριέλα. "Η θερμοκρασία είναι 20 βαθμοί κάτω από το μηδέν, οπότε και να είχα δίπλωμα αυτοκινήτου, δεν θα σκεφτόμουν καν να βγω έξω στο χιόνι".

    Βρισκόμαστε σε έναν καινούργιο ολυμπιακό κύκλο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Πεονγκτσάνγκ φιλοξενούνται το 2018. Μετά την Κίνα, την Ιαπωνία ίσως ήρθε και η σειρά της Κορέας να προσκυνήσει τη Γκαμπριέλα και τον Γκιγιόμ.

     

    sport24.gr

    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)

    Σας προτείνουμε...

     drimos.gif

    mystis_logo_2.jpg

    logo.png

    banner-citytour
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: