Δύο εκατομμύρια Βρετανοί «βουλιάζουν» την Κρήτη φέτος

Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια τεράστια τουριστική υπερδύναμη, με το 60% των κατοίκων της να κάνει διακοπές τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Μάλιστα οι Βρετανοί τουρίστες έχουν τη δυναμική, μαζί με τους Γερμανούς, τους Αμερικανούς και τους Ιάπωνες, να διαμορφώνουν τις παγκόσμιες τουριστικές τάσεις.

Για την Ελλάδα, και βεβαίως για την Κρήτη, η Αγγλία είναι η Νο2 χώρα όσον αφορά στην επισκεψιμότητα στην πατρίδα μας, με περίπου δύο εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες να επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Η Κρήτη από τα νησιά της Ελλάδας είναι ο Νο1 προορισμός των Βρετανών και ακολουθούν η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και η Κως.

Οι Άγγλοι τουρίστες είναι στην πρώτη πεντάδα όσον αφορά στα city break στην Αθήνα, καθώς χιλιάδες είναι αυτοί που επιλέγουν μικρές αποδράσεις στην ελληνική πρωτεύουσα. Η χώρα μας συγκεντρώνει το 10% των προτιμήσεων των Βρετανών, ενώ κυρίαρχη είναι για φέτος η Ισπανία, την οποία προτιμά σχεδόν το ένα τέταρτο των Βρετανών που θα κάνει διακοπές στο εξωτερικό.

Ο έβδομος δημοφιλέστερος προορισμός, που ξεπερνά τις προσδοκίες των ταξιδιωτών ως value προορισμός, είναι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή για τους Βρετανούς. Αυτό έδειξε έρευνα των βρετανικών ταχυδρομείων που αποκαλύπτει τις τάσεις στις δαπάνες των Βρετανών κατά τις διακοπές του 2017.

Ο «χάρτης» των Βρετανών τουριστών

Τα Μάλια και γενικότερα ο δήμος Χερσονήσου αποτελούν το No1 τουριστικό προορισμό στην Κρήτη, ενώ ακολουθούν το Ρέθυμνο και η πόλη του Αγίου Νικολάου. Μάλιστα, τα Μάλια είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός των νεαρών Βρετανών σε όλη την Ελλάδα, αποκαλώντας την περιοχή ως την «Ίμπιζα της Κρήτης».

Ένα μεγάλο ποσοστό των Βρετανών τουριστών είναι επαναλαμβανόμενοι, μιας και είναι από τους πρώτους τουρίστες που τη δεκαετία του ’70 πάτησαν πόδι στο νησί. Χαρακτηρίζονται από μια μεγάλη σταθερότητα όσον αφορά στους εγχώριους προορισμούς, μιας και από τη δεκαετία του ’80 επιλέγουν μαζικά συγκεκριμένα σημεία της Κρήτης.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ωστόσο, Βρετανούς τουρίστες θα συναντήσει κανείς σε όλο το νησί μας, αφού εδώ και πέντε χρόνια ανακάλυψαν πιο μαζικά και τις ομορφιές των Χανίων.

Οι ημέρες αφίξεων των Βρετανών είναι η Τρίτη και η Πέμπτη στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, παρόλο που πτήσεις προς βρετανικές πόλεις υπάρχουν καθημερινά από τα δύο μεγάλα αεροδρόμια του νησιού μας.

Οι Βρετανοί τουρίστες λατρεύουν το κρητικό φαγητό, την νυχτερινή ζωή, ενώ περνούν πολλές ώρες στην παραλία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί αρκετά η καταναλωτική τους διάθεση.

Πέρα από την παρουσία της στο top10 των δημοφιλέστερων προορισμών για Βρετανούς, η Ελλάδα συγκεντρώνει και πολύ υψηλές κριτικές. Όσοι Βρετανοί επισκέφτηκαν στο παρελθόν τη χώρα μας την αξιολογούν κατά 85% θετικά, με τις προσδοκίες τους για value να υπερκαλύπτονται. Τέτοιοι προορισμοί είναι επίσης η Ισπανία (91% θετικό value), η Τουρκία, η Καραϊβική και οι ΗΠΑ.

Αντίθετα, κριτικές για το χειρότερο value από Βρετανούς που έχουν ταξιδέψει στον προορισμό είχαν η Βουλγαρία (θετικές αξιολογήσεις μόνο από τα τρία τέταρτα των ταξιδιωτών), το Ντουμπάι (το 44% το αξιολογεί με καλό value), η Γαλλία (2 στους 5 αξιολόγησαν αρνητικά για το value) και η Ιταλία (το ένα τρίτο θεώρησε ότι είχε κακό value).

Παρ’ όλα αυτά, το 18% των Βρετανών ανέφερε ότι θα ταξιδέψει στη Γαλλία και το 17% στην Ιταλία, ανεβάζοντας τις χώρες αυτές στη δεύτερη και τρίτη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών, αντίστοιχα.

Φέτος μόνο το 2% των Βρετανών σκοπεύει να ταξιδέψει στη Sunny Beach ή σε άλλα θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία, παρά την αξιολόγηση της χώρας, νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ως έναν από τους προορισμούς με το καλύτερο value.

Τι ξοδεύουν;: 741 λίρες η μέση δαπάνη ανά ζευγάρι

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Βρετανών προγραμματίζουν ταξίδι στο εξωτερικό αυτή τη χρονιά, παρά τις αυξημένες ταξιδιωτικές τους δαπάνες πέρυσι, που έφτασαν το 1,97 δισ. λίρες.

Την ίδια ώρα, 4 στους 5 Βρετανούς είπαν ότι είχαν θέσει συγκεκριμένο προϋπολογισμό στο τελευταίο τους ταξίδι, ενώ λιγότεροι από το ένα τρίτο (31%) τον εφάρμοσαν, με το υπόλοιπο ποσοστό να ξεπερνά τη μέση δαπάνη ανά ζευγάρι, που είναι οι 741 λίρες, και να φτάνει στις 953 λίρες, 29% περισσότερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Μόλις το 11% όσων προγραμματίζουν διακοπές στο εξωτερικό προτίθενται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους φέτος εξαιτίας της μείωσης της στερλίνας, παρά τα υψηλά επίπεδα αυξημένων δαπανών.

Οι 10 δημοφιλέστεροι προορισμοί των Βρετανών για το 2017

* Ισπανική ενδοχώρα 24%

* Γαλλία 18%

* Ιταλία 17%

* ΗΠΑ 16%

* Κανάρια Νησιά 11%

* Πορτογαλία 10%

* Ελλάδα 10%

* Βαλεαρίδες 9%

* Καραϊβική 6%

* Κροατία 6%

Περιοχές της Κρήτης με Βρετανούς τουρίστες

* Δήμος Χερσονήσου (Μάλια)

* Δήμος Αγίου Νικολάου

* Δήμος Μαλεβιζίου (Αμμουδάρα, Αγία Πελαγία)

* Δήμος Ρεθύμνου (πόλη)

* Δήμος Μυλοποτάμου (Μπαλί, Πάνορμο)

* Δήμος Χανίων (πόλη)

* Δήμος Πλατανιά

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης – neakriti.gr