Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015
  -
|  Ακολουθήστε μας:        

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το χαμένο νησί της ναυμαχίας των Αργινουσών

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015 - 10:14
    Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το χαμένο νησί της ναυμαχίας των Αργινουσών

    Σύμφωνα με το National Geographic

    Το νησί, στο οποίο αναφέρεται ο Ξενοφών, είναι γνωστό για την Ναυμαχία, στην οποία οι Σπαρτιάτες νικήθηκαν από τους Αθηναίους προς το τέλος του Πελοπονησιακού Πολέμου.

    Τα νησιά, τα οποία ονομάζονται τώρα Γκαρίπ, βρίσκονται λίγα μέτρα από τις τουρκικές ακτές. Ιστορικές πηγές έκαναν λόγο για τρία νησιά, ωστόσο η ακριβής τοποθεσία του τρίτου ήταν άγνωστη, αναφέρει το National Geographic, καθώς και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γεωλογικά στοιχεία και τρυπάνια και ανακάλυψαν ότι μία χερσόνησος ήταν παλιά νησί. Εκτιμούν ότι κάποια στιγμή κατά τον Μεσαίωνα, το νησί και η ακτή ενώθηκαν. Μάλιστα, χάρτης του 16ου αιώνα, δείχνει την χερσόνησο.

    Ο Φέλιξ Πίρσον, διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι οι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα για να δουν πώς ακριώς έγινε αυτό.

    Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, επίσης, τα -βυθισμένα στο νερό- υπολείμματα ενός αρχαίου λιμανιού των Ελληνιστικών Χρόνων (323 π.Χ έως 31 π.Χ.), γεγονός που αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι η χερσόνησος ήταν νησί, αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό στην ιστοσελίδα του.

    Αν και η πόλη του νησιού ήταν μικρή, υπήρξε στρατηγικό εμπορικό σημείο.

    Προηγούμενες ανασκαφές έχουν αποκαλύψει αγγεία στο νησί που καταδείκνυαν την εμπορική σημασία του νησιού.

    Η ιστορική Ναυμαχία

    Η Ναυμαχία πραγματοποιήθηκε το 406 π.Χ. και αποτελεί μία «πύρρειος νίκη» για τους Αθηναίους.

    Παρ' όλο που νίκησαν τους Σπαρτιάτες, τρικυμία τους εμπόδισε να επιστρέψουν και να περισυλλέξουν τους Αθηναίους ναυαγούς και τραυματίες, των οποίων τα πλοία είχαν καταστραφεί.

    Οι στρατηγοί παραπέμφθηκαν σε δίκη.

    Αν και ο Σωκράτης, ο οποίος ήταν μέλος της Πρυτανείας, προσπάθησε να υποστηρίξει πως η συλλογική δίκη των στρατηγών ήταν παράνομη, οι στρατηγοί καταδικάστηκαν σε θάνατο.

    In.gr

    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: