I. Ρέτσος: Ρεκόρ πληρότητας στα ξενοδοχεία φέτος – Ερωτηματικό για τα έσοδα

Ρεκόρ διανυκτερεύσεων και πληροτήτων στα ξενοδοχεία των τουριστικών περιοχών της χώρας προμηνύουν τα στοιχεία κρατήσεων για την εφετινή σεζόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα  στους τουριστικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχων (ΠΟΞ) κ.Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος αναμένεται σε λίγες ημέρες να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ως προς τα έσοδα ο κ.Ρέτσος αφήνει ένα ερωτηματικό, καθώς πάνω από το 50% των κλινών στα παραθεριστικά ξενοδοχεία έκλεισαν φέτος νωρίς στην περίοδο των πρόωρων κρατήσεων, με ελκυστικές τιμές και η υπόλοιπη δυναμικότητα πωλείται σε υψηλότερες τιμές, προσαρμοσμένη στην αυξημένη ζήτηση.

Αυτό δεν ισχύει για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και γενικά των πόλεων, οι πωλήσεις των οποίων είναι κυρίως διαδικτυακές και, επομένως, μπορούν να προσαρμόζουν τις τομές τους στη ζήτηση όλο το χρόνο. Σχετικά με την άνθηση της τουριστικής Αθήνας, ο κ.Ρέτσος εκτιμά ότι σε αυτό βοήθησε και η καθίζηση της Κωνσταντινούπολης. Η εύκολη και προσιτή αεροπορική προσέγγιση της Αθήνας με τις ευρωπαϊκές αγορές δίνει πλέον τη δυνατότητα στους τουρίστες να επιλέγουν την ελληνική πρωτεύουσα ως city break προορισμό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για επίκαιρα ζητήματα, που απασχολούν τους ξενοδοχειακούς επιχειρηματίες, ο κ.Ρέτσςο είπε:

** Για το τέλος διανυκτέρευσης: Το θέμα έχει τεθεί και στις πρόσφατες συναντήσεις στον Πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να ξεκαθαρίσει τι τελικά θα γίνει στην ομιλία του στην επικείμενη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Σε περίπτωση εφαρμογής του το 2018, οι ξενοδοχειακοί παράγοντες ζητούν να εφαρμοσθεί μόνο την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου, ώστε μην πληγούν οι αφίξεις στα άκρα της σεζόν. Η ενημέρωση, πάντως, προς τους τουρ οπερέιτορ είναι ότι εφόσον εγαρμοσθεί το τέλος διανυκτέρευσης θα πληρώνεται κατευθείαν από τον τουρίστα κατά την αναχώρησή του από το ξενοδοχείο και δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να περιληφθεί στην τιμή του πακέτου.

** Για τη φορολόγηση των σπιτιών που μισθώνονται στους τουρίστες: το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντελήφθη ότι ο νόμος που ψηφίστηκε είναι πρακτικά ανεφάρμοστος, καθώς δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για τη φορολογία των εταιρειών που μισθώνουν πολλά σπίτια και επί της ουσίας ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Μετά από τη διαβούλευση με τους φορείς, αναμένεται η νέα νομοθετική ρύθμιση για τις τουριστικές μισθώσεις σπιτιών.

** Για τα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων: Η θέση του κ. Ρέτσου που έχει διατυπωθεί και στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Tornos News, είναι η κάθε περίπτωση ρύθμισης να εξετάζετα ξεχωριστά, να μην υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση προς νέους επενδυτές έναντι όσω έχουν επενδύσει και είναι η επιχείρησή τους βιώσιμη, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό για τον κλάδο να υπαρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δανειοδότηση του τουρισμού και των ξενοδοχείων με κόκκινα δάνεια, που θα δείξει τη δυναμική του τομέα. Ο κ.Ρέτσος εκτιμά ότι τους επόμενους 18 μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις, που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο των προβληματικών δανείων στα ξενοδοχεία.

Επισήμανε επίσης ότι στα χρόνια της κρίσης όλες οι νέες επενδύσεις έγιναν με οικονομοτεχνικά κριτήρια και όχι με μαξιμαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως συνέβη στο παρελθόν, γεγονός που εγγυάται την επιτυχία τους στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr