Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015
  -
|  Ακολουθήστε μας:        

Πού βρίσκεται αυτή η εντυπωσιακή ροζ λίμνη;

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014 - 10:46
    Πού βρίσκεται αυτή η εντυπωσιακή ροζ λίμνη;

    Περίπου μία ώρα μακριά από την Σενεγάλη υπάρχει μια εντυπωσιακή λίμνη, που σίγουρα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του ανυποψίαστου επισκέπτη, χάρη στο ασυνήθιστο ροζ χρώμα της!

    Η λίμνη Retba ή Lac Rose όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι ντόπιοι, χωρίζεται με στενούς αμμόλοφους από τον Ατλαντικό Ωκεανό και -όπως είναι αναμενόμενο- έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Μάλιστα, η αλμυρότητα της μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με εκείνη της Νεκράς Θάλασσας και κατά τις περιόδους ξηρασίας μπορεί ακόμα και να την ξεπεράσει!

    lake-retba-boats

    Το ξεχωριστό ροζ χρώμα της οφείλεται στο βακτήριο Dunaliella salina, το οποίο «ευδοκιμεί» όπου υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Το συγκεκριμένο βακτήριο παράγει μια κόκκινη χρωστική ουσία για να απορροφήσει το φως του ήλιου, δίνοντας έτσι στη λίμνη το μοναδικό χρώμα της.

    Κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου (Νοέμβριος-Ιούνιος) το ροζ χρώμα είναι πιο έντονο, ενώ κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών (Ιούλιος-Οκτώβριος) μετατρέπεται σε πιο απαλό. Η λίμνη έχει έκταση 3 τετραγωνικά χιλιόμετρακαι ελάχιστοι ζωντανοί οργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν μέσα σε αυτή, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας αλατιού που περιέχει.

    Σημειώνεται ότι στη λίμνη Retba συρρέουν καθημερινά πολλοί εργάτες για τη συγκομιδή αλατιού, οι οποίοι αλείφουν πρώτα το σώμα τους με βούτυρο για να προστατεύσουν το δέρμα τους από το αλάτι.

    ΠΗΓΗ: infokids.gr

    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: