Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015
  -
|  Ακολουθήστε μας:        

Ανάδειξη αρχαιοτήτων Ιεράπετρας

Σάββατο, 18 Απριλίου 2015 - 11:05
    Ανάδειξη αρχαιοτήτων Ιεράπετρας

    Ο Δήμος Ιεράπετρας μετά από πρωτοβουλία του συνταξιούχου εκπαιδευτικού κ Γιάννη Ροβιθάκη, δημιούργησε για πρώτη φορά στην ιστορία του την Επιτροπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, που δραστηριοποιήθηκε αμέσως και έχει δρομολογήσει ήδη τις πρώτες της παρεμβάσεις, οι οποίες κινούνται προς την κατεύθυνση της  σήμανσης, της συγκέντρωσης, της καταγραφής, της μεταφοράς και της προστασίας των διάσπαρτων αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής , καθώς και την χαρτογράφηση των αρχαιολογικών  της θέσεων.

    Την ερχόμενη Δευτέρα  20 Απριλίου στις 12.00 το μεσημέρι η Επιτροπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων συνεδριάζει στο Δημαρχείο της Ιεράπετρας, για να λάβει αποφάσεις που θα βοηθήσουν να αποκτήσει η πλουσιότερη σε αρχαιολογικά ευρήματα περιοχή του Ν. Λασιθίου επιτέλους αρχαιολογική ταυτότητα.

    «Έχουμε συζητήσει και έχουμε συνεννοηθεί  με την προϊσταμένη της Τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων κ Χρύσα Σοφιανού , να δούμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να τοποθετήσουμε καλαίσθητες  μικρές πινακίδες σήμανσης  καθώς και  4-5 μεγαλύτερες σε ορισμένα  κεντρικά σημεία τα οποία μας χαρακτηρίζουν αρχαιολογικά, προκειμένου να μπορούν τα οργανωμένα τουριστικά γκρούπ και οι μεμονωμένοι τουρίστες όταν διαβάζουν την αρχαία  ιστορία μας , να εντοπίζουν τις θέσεις στις οποίες αναφέρεται», μας λέει ο κ Γιάννης Ροβιθάκης , πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων.

    «Είναι αδιανόητο ότι δεν υπάρχουν σήμερα πινακίδες που να δείχνουν στους επισκέπτες, ας που είναι το Ρωμαϊκό θέατρο στα Βιγλιά, το μικρό αμφιθέατρο στο οικόπεδο ''Μίνως'', η Ρωμαϊκή Ναυμαχία, και το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας μεταξύ Τελωνείου και φρουρίου Καλέ. Οι πινακίδες αυτές θα γραφούν και στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα», προσθέτει ο κ Γιάννης Ροβιθάκης.

    Στην Ιεράπετρα που βρίθει από αρχαιότητες βρίσκονται ακόμα και σήμερα τμήματα μνημείων στην ύπαιθρο αλλά και στο βυθό της θάλασσας.

    «Αυτά τα διάσπαρτα τμήματα των  αδέσποτων αρχαιοτήτων  της Ιεράπετρας, εμείς θέλουμε να τα μεταφέρουμε σε έναν κατάλληλο χώρο,  να τα συγκεντρώσουμε, να τα καταγράψουμε, να τα προφυλάξουμε και να τα προστατέψουμε από τη φθορά και ενδεχομένως την κλοπή», προσθέτει ο κ Γιάννης Ροβιθάκης.

    Στις 9 Μαϊου η Επιτροπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων έχει προγραμματίσει εκδήλωση, σε συνεργασία με την επιτροπή Τουρισμού και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολής, με θέμα την παρουσίαση των ευρημάτων της Αρχαιολογικής Ανασκαφής στη θέση ''Γαϊδουροφάς'' Ανατολής, με τον επίκουρο καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας κ Γιάννη Παπαδάτο, ο οποίος θα μιλήσει και  γενικότερα για την Μινωική Ιεράπετρα, μαζί  με την αρχαιολόγο κ Χρύσα Σοφιανού.

    « Ο κ  Γιάννης Παπαδάτος που έχει την ευθύνη των ανασκαφών στην Ανατολή, μας υποσχέθηκε ότι θα μας κάνει δωρεάν , τη χαρτογράφηση των αρχαιολογικών θέσεων της Ιεράπετρας, σε συνεργασία με την κ Χρύσα Σοφιανού», μας είπε ο κ Ροβιθάκης.

    Η Μινωϊκή έπαυλη στο Γαϊδουροφά Ανατολής: Ένα σημαντικό μινωικό κτίριο που χρονολογείται ανάμεσα στα 1.600 - 1.400 π.Χ. έφερε στο φως το 2012  η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Γαϊδουροφάς στην Ανατολή Ιεράπετρας και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Πρόκειται για ένα σημαντικό κτίριο το οποίο με τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την ανασκαφή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μινωική έπαυλη.

    Για την περιοχή αυτή στην Ανατολή  κάνει λόγο στο ημερολόγιο του ο Άρθρουρ Έβανς όταν περνώντας από το σημείο το 1898, διαπίστωσε πως στο χώρο και παρά τις επιχώσεις, υπήρχαν αρχιτεκτονικά στοιχεία που μαρτυρούσαν την παρουσία μινωικού κτιρίου.Η ανασκαφή έγινε  στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού προγράμματος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη χρηματική στήριξη ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, με επικεφαλής τον επίκουρο ηαθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Γιάννη Παπαδάτο, και υποδιευθυντή τον Γεραπετρίτη αρχαιολόγο Κωστή Χαλικιά, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.Τέτοιες επαύλεις υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Κρήτης αλλά έως τώρα έχουν καταγραφεί και ανασκαφεί μόνο σε πεδινές περιοχές, σε υψόμετρο έως 400 μέτρα, όπου παραδοσιακά σχετίζονται με την αγροτική καλλιέργεια. Αντίθετα, το κτίριο στην Ανατολή βρίσκεται πολύ υψηλότερα, και αποτελεί το δεύτερο  κτίριο σε τόσο μεγάλο υψόμετρο μετά από εκείνο στη Ζώμινθο που ανασκάφτηκε από τους Γιάννη και Έφη Σακελαράκη.


    ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

    neakriti.gr

    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: