Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014
  -
|  Ακολουθήστε μας:        
  • Τα ορφανά του Έμπολα: Εκατοντάδες παιδιά χωρίς οικογένεια από τον θανατηφόρο ιό
  • Δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις και θεραπείες για τα παιδιά από τα Παιδικά Χωριά SOS
  • Η συγγραφέας Άλκη Ζέη επίτιμη διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονόκης
  • Συζήτησαν για την Γαλάζια Ανάπτυξη
  • Η 79η συνάντηση του European General Practice Research Network (EGPRN) στο Ηράκλειο
  • 1ο Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Σχολείο Ενηλίκων
  • Εθελοντική αιμοδοσία στα Χανιά
  • Ανοικτό καθημερινά έως και την Παρασκευή 24/10/14 το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων
  • Σεμινάρια ενηλίκων: Αφρικάνικα κρουστά από «Τα κρουστά της Τάκη» στην Αθήνα!!
  • Η χρονιά του τουρισμού το 2014 - Ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια οι τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο

Ποιος είναι ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης και πώς συνδέεται με την εναλλαγή των 4 εποχών;

Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 - 08:33
    Ποιος είναι ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης και πώς συνδέεται με την εναλλαγή των 4 εποχών;

    Η αναπαράσταση της Περσεφόνης στο περίφημο ψηφιδωτό της Αμφίπολης έφερε ξανά στο φως το διάσημο μύθο που σχετίζεται άμεσα με το φαινόμενο της εναλλαγής των 4 εποχών. Ποιος είναι άραγε αυτός ο μύθος και ποια η σπουδαιότητά του για τη ζωή μας;

    Η Περσεφόνη ήταν κόρη της Δήμητρας (θεά της φύσης, της άνοιξης και της γεωργίας) και του Δία. Μία μέρα, ενώ έπαιζε όπως συνήθιζε με τις Νύμφες, σε μια καταπράσινη περιοχή, είδε ένα πανέμορφο νάρκισσο και θέλησε να τον κόψει.Τότε εμφανίστηκε ο Πλούτων, θεός του Κάτω Κόσμου και την έκλεψε, αφού προηγουμένως είχε πάρει τη συγκατάθεση του Δία.

    Η Δήμητρα μάταια έψαχνε να τη βρει. Κάποια μέρα μίλησε με τον βασιλιά Ήλιο, ο οποίος εξήγησε τι είχε γίνει, κι αυτή έχοντας θυμώσει πάρα πολύ με το Δια που επέτρεψε την αρπαγή της κόρης τους, αντί να γυρίσει στον Όλυμπο, μεταμορφώθηκε σε γριά και άρχισε να περιπλανιέται στις πόλεις, ψάχνοντας για την Περσεφόνη.Έτσι, έφτασε στην Ελευσίνα όπου μεταμφιεσμένη όπως ήταν, προσέφερε τις υπηρεσίες της στους εκεί βασιλείς, στην ανατροφή του παιδιού τους Δημοφώντα. Την αναγνώρισαν όμως και για να την ευχαριστήσουν και να την τιμήσουν, της έχτισαν καθ υπόδειξή της έναν ναό για να αποσυρθεί και να θρηνήσει τον χαμό της κόρη της.

    Καθ όλη τη διάρκεια που η θεά ήταν στον ναό και θρηνούσε, η γη σταμάτησε να βλασταίνει και ο αφανισμός των ανθρώπων απειλούσε τον κόσμο. Βλέποντας αυτά ο Δίας, έστειλε τον Ερμή (αγγελιοφόρο των Θεών) στον Πλούτωνα, ζητώντας του να επιτρέψει την άνοδο της κόρης για να ηρεμήσει η Δήμητρα. Ο Πλούτων δέχτηκε και την έστειλε, αφού πρώτα της έδωσε να φάει καρπό ροδιού για να εξασφαλίσει την επιστροφή της.

    Η Περσεφόνη συνάντησε την μητέρα της στην Ελευσίνα, όμως η Δήμητρα κατάλαβε αμέσως ότι η κόρη της είχε φάει τον μαγεμένο καρπό και ότι δε θα μπορούσε να την κρατήσει για πάντα κοντά της. Τη λύση έδωσε η Ρέα (μητέρα του Δία, του Πλούτωνα και της Δήμητρας) μέσω της οποίας έγινε συμβιβασμός ανάμεσα στους θεούς και αποφάσισαν τους έξι μήνες του έτους η Περσεφόνη θα ζούσε με τη μητέρα της, ενώ τον υπόλοιπο μισό χρόνο, η Περσεφόνη θα κατέβαινε στα έγκατα της γης και θα περνούσε τον καιρό της με τον άντρα της.Την περίοδο που ανέβαινε στον επάνω κόσμο, όλα ήταν ανθισμένα και καρποφορούσαν, ενώ όταν βρισκόταν στον Άδη, η Δήμητρα δεν επέτρεπε σε κανέναν ανθό να ξεπροβάλει, δείχνοντας έτσι τον καημό της για την απουσία της κόρης της. “Ετσι έγιναν οι τέσσερις εποχές του χρόνου.

    FredericLeighton-TheReturnofPerspephone1891Ο μύθος της Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης είναι αλληγορικός – όπως εξάλλου και οι περισσότεροι μύθοι – και αναφέρεται στην αναγέννηση της βλάστησης, μετά το «θάνατό» της κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και την αιώνια λαχτάρα του ανθρώπου για την αθανασία.

     

    ΠΗΓΗ: infokids.gr

    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: