Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015
  -
|  Ακολουθήστε μας:        

Αρνητική η γνωμοδότηση του Δήμου Αγίου Βασιλείου για λειτουργία αιολικών πάρκων

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 - 11:07
    Αρνητική η γνωμοδότηση του Δήμου Αγίου Βασιλείου για λειτουργία αιολικών πάρκων
    Αρνητική είναι η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου για τη λειτουργία Αιολικού Συστήματος Ηλεκτροπαραγωγής από τις Εταιρείες «Αιολικά Πάρκα Κρήτης Έλικα Α.Ε.» και «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ».
     
    Το Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που κάνει η Περιφέρεια για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο μεγάλων έργων που αφορούν στην εγκατάσταση αιολικών στο νησί, συνεδρίασε για το θέμα στις 10 Αυγούστου και με ομοφωνία των παρόντων δημοτικών συμβούλων, εκφράζοντας την κοινωνία του Δήμου τους, γνωμοδότησαν αρνητικά.
     
    Στο πρακτικό της συνεδρίασης, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
     
    «Στο Σπήλι και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα την 10η Αυγούστου του έτους 2015, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Βασιλείου συνήλθε δημόσια σε τακτική συνεδρίαση, κατόπιν της υπ' αριθ. 10165/31-7-2015 έγγραφης πρόσκλησης του κ. Προέδρου, που δημοσιεύτηκε και επιδόθηκε νόμιμα σε κάθε ένα από τους κ.κ. Συμβούλους, τους κ.κ. Προέδρους και Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 67, 69 και 286 του Ν.3852/2010.
    Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 21 δημοτικών συμβούλων βρέθηκαν παρόντες 17, και σε σύνολο 26 Προέδρων και Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων βρέθηκαν παρόντες 17. Στη συνεδρίαση προσκλήθηκε και παρευρέθη ο δήμαρχος, κ. Ταταράκης Ιωάννης.
     
    Ο πρόεδρος έθεσε προς συζήτηση το υπ' αριθμόν 3 Θέμα της ημερήσιας διάταξης. Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. δήμαρχος είπε:
    «Θέτω υπόψη του Σώματος τα 93687/29-7-2015 και 93689/29-7-2015 έγγραφα της Περιφέρειας Κρήτης, με τα οποία μας διαβιβάζεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), για έκφραση γνώμης, από το Δημοτικό Συμβούλιο που αφορά Αιολικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής από τις Εταιρείες Αιολικά Πάρκα Κρήτης Έλικα Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ στη νήσο Κρήτη (ΠΕ Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου)». Και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κάλεσε το Σώμα να αποφασίσει σχετικά. Το Συμβούλιο αφού έλαβε υπ' όψιν του τα έγγραφα της Περιφέρειας Κρήτης (92679/2015, 93687/2015, 93689/2015), την αναρτημένη Μ.Π.Ε., τις διατάξεις του άρθρου 65 του Ν.3852/2010, και μετά από διαλογική συζήτηση.
     
    Γνωμοδοτεί ομόφωνα
     
    ΑΡΝΗΤΙΚΑ για τις επενδύσεις που αφορούν στο Αιολικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής από τις Εταιρείες Αιολικά Πάρκα Κρήτης Έλικα Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ και δηλώνει τα εξής:
     
    Οι κάτοικοι του Δήμου Αγίου Βασιλείου έχουν επανειλημμένως δηλώσει με μαζικότατες κινητοποιήσεις της αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Δήμο και γενικότερα στο νησί της Κρήτης. Είναι και πάλι αποφασισμένοι να αποτρέψουν πάση θυσία τα έργα αυτά και κάθε άλλο έργο που συνιστά ξεπούλημα του τόπου, απειλή για τους ανθρώπους και την κοινωνία.
     
    Καλούμε τους κυβερνώντες να αναλογιστούν την ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία του τόπου, να σεβαστούν την θέληση και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού και να μην επιτρέψουν να γίνουν τα έργα αυτά που μόνο στην κερδοσκοπία στοχεύουν σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής μας.
     
     
    Παράταση διαβούλευσης
     
     
    Νέα παράταση, έως τις 20 Οκτωβρίου 2015, έδωσε η Περιφέρεια Κρήτης στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για έκφραση γνώμης, για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) των δύο μεγάλων έργων που αφορούν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλη την Κρήτη, των δύο εταιρειών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. και ΕΛΙΚΑ Α.Ε.
    Όπως αναφέρει η Περιφέρεια σε σχετική ανακοίνωση:
     
    «Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαβιβαστεί προς την Περιφέρεια ικανός αριθμός γνωμοδοτήσεων των συναρμόδιων τοπικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαβούλευση, κρίνεται αναγκαία η παράταση ώστε να δοθεί επιπλέον χρόνος για την επεξεργασία του θέματος υπολογίζοντας και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διενέργεια των επερχόμενων εθνικών εκλογών».
    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: