Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015
  -
|  Ακολουθήστε μας:        

Ομάδες αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο για τους πρόσφυγες

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 - 13:00
    Ομάδες αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο για τους πρόσφυγες
    Το δράμα των προσφύγων που κατά χιλιάδες εξακολουθούν να φτάνουν στα ελληνικά νησιά μέσα σε τραγικές συνθήκες, έχει κινητοποιήσει τον ελληνικό λαό που με κάθε τρόπο προσπαθεί να προσφέρει ακόμα και από το υστέρημά του κάποια είδη πρώτης ανάγκης για τους ανθρώπους αυτούς. Εθελοντές, σύλλογοι, επιχειρήσεις, ιδιώτες, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης με προορισμό κάποιο απ' τα νησιά, όπου αποβιβάζονται ύστερα από ένα εφιαλτικό ταξίδι στην φουρτουνιασμένη θάλασσα του Αιγαίου με σαπιοκάραβα δουλεμπόρων για να συνεχίσουν, όσοι επιζούν, τον δρόμο της προσφυγιάς προς κάποια χώρα της Ευρώπης. Μοναδικές αποσκευές τους, έχουν το όνειρο και την ελπίδα να φτάσουν ασφαλείς σε μια νέα πατρίδα.
     
    Όπως σε όλη την Ελλάδα, και στο Ρέθυμνο δημιουργούνται εθελοντικοί πυρήνες αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας.
     
     
    «Μια αγκαλιά για την μητέρα και το παιδί»
     
     
    Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού -Περιφέρεια Κρήτης, με σύνθημα «Μια αγκαλιά για την μητέρα και το παιδί», συγκεντρώνει βοήθεια για τους πρόσφυγες και στους τέσσερις νομούς του νησιού. Η Τοπική Ομάδα Ρεθύμνου θα δέχεται έως και τις 30 Νοεμβρίου είδη πρώτης ανάγκης. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να προσφέρουν την βοήθειά τους στα γραφεία της Ομάδας: Τζανέ Μπουνιαλή 63 (Παλιά Πεταλάδικα), κατά τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη τις ώρες 11:00 έως 12:00 και κάθε Σάββατο τις ώρες 10:00 έως 1:00.
     
    Τα είδη που συγκεντρώνουν είναι:
     
    Για μωρά: Βρεφικό γάλα και κρέμες σε σκόνη, πάνες μωρών (διάφορα μεγέθη), μωρομάντηλα για μωρά και μητέρες.
     
    Για γονείς: Οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες (διάφορα είδη).
     
    Είδη επιβίωσης: Αδιάβροχα για ενήλικες και παιδιά, σακίδια πλάτης 10-40lt, υπνόσακοι (sleeping bag), κουβέρτες τύπου fleece, πετσέτες (κυρίως μεγάλες και απορροφητικές).
     
    Ρούχα: Εσώρουχα για ενήλικες και παιδιά (καινούρια, σεμνά), κάλτσες για ενήλικες και παιδιά (χοντρές χειμερινές), μπουφάν για ενήλικες και παιδιά (κυρίως S-M-L), αθλητικά παπούτσια ενηλίκων (μικρά νούμερα), μαντήλια για το κεφάλι (σκούρα χρώματα), σκούφοι, γάντια, κασκόλ (σκούρα χρώματα), βρεφικά ρούχα (μεγάλα νούμερα), παιδικά ρούχα (χειμερινά σκούρα χρώματα).
     
    Όλα τα είδη θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Τα αναλώσιμα σε εμπορικές μη ανοιγμένες συσκευασίες.
     
     
    «Ας ζεστάνουμε το χέρι που τρέμει»
     
     
    Η επιχείρηση «Avli Kriti» (Ραδαμάνθυος 17, στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου) έχει αναλάβει πρωτοβουλία για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης: ρούχα, παπούτσια, κλινοσκεπάσματα, είδη τροφίμων.
     
    Μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου, όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει μπορεί να παραδίδει τα είδη που επιθυμεί στην Avli, καθημερινά από τις 9:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ.
     
    Στην πρόσκλησή της η επιχείρηση, απευθυνόμενη στην τοπική κοινωνία, αναφέρει:
     
    «Ας ζεστάνουμε το χέρι που τρέμει. Ο τρόμος που διακρίνεις, δεν αφήνει περιθώρια απόστασης. Οι διαφορές εξανεμίζονται και μένει το απλωμένο χέρι να τρέμει... Ντρέπομαι που είμαι ακόμα ασφαλής, που φαΐ ζεστό, μυρίζει στην κουζίνα μου, που χαμογελώ και φορές, διασκεδάζω. Κοιτάζω το παιδί μου να παίζει τρυφερά.... Πρέπει κάτι να κάνω, να δράσω κάπως, να αντιδράσω, για να μπορώ να συνεχίσω... Για να μπορώ να συνεχίσω να ζω και να δημιουργώ...
     
    Όποιος με ανάλογα αισθήματα εμφορείται και επιθυμεί, ας συμμετάσχει στο ελάχιστο...! Αναλαμβάνουμε τα έξοδα συσκευασίας και αποστολής τους, σε ενεργές ομάδες εθελοντών που δουλεύουν νυχθημερόν, σε εχθρικές και αντίξοες συνθήκες, για να σώσουν ζωές, έστω και για μια μόνο, παραπάνω, μέρα! Εθελοντών που πράττουν και το δικό μας καθήκον! Εθελοντών που λειτουργούν για να μπορούμε οι υπόλοιποι, να κοιμόμαστε στη ηρεμία, στην ζεστασιά μας και να λεγόμαστε ακόμα άνθρωποι...».
     
    Είδη που συγκεντρώνονται:
     
    Καθαρά και σε καλή κατάσταση, τα παρακάτω:
     
    Απαραίτητα είδη ένδυσης: Ανδρικά, γυναικεία και παιδικά σε όλα τα μεγέθη. Μπουφάν, παλτό, ζακέτες, πουλόβερ, μπλούζες μάλλινες, φόρμες, παντελόνια, κάλτσες, εσώρουχα.
     
     Απαραίτητα είδη υπόδησης: Παπούτσια φλατ (όχι με τακούνια) και αθλητικά, μπότες και μποτίνια. Ιδιαίτερη ανάγκη σε ανδρικά παπούτσια.
     
    Κλινοσκεπάσματα: Κουβέρτες.
     
    Απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης: Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, π.χ. ασπιρίνες, depon, postan, σιρόπι για το βήχα, αντιφλεγμονώδη κλπ.
     
    Ξηρή τροφή: Ζυμαρικά, ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι, κονσέρβες κλπ.
     
    Είδη ατομικής υγιεινής: Οδοντόπαστες, πάνες, σερβιέτες, σαμπουάν, σαπούνια κλπ.
     
    Τηλέφωνο επικοινωνίας:.
     
     
    «Ένα παιχνίδι για ένα χαμόγελο»
     
     
    Το «Βιβλιοσκόπιο», ενισχύει την πρωτοβουλία «ένα παιχνίδι για ένα χαμόγελο» της Βάλιας Μπαρμπατιώτη από την Μυτιλήνη, συγκεντρώνοντας παιχνίδια για τα μικρά προσφυγόπουλα.
     
    Ένα μικρό παιχνίδι που τα δικά μας παιδιά έχουν μήνες πεταμένο στο ντουλάπι, μπορεί να γίνει το αγαπημένο ενός άλλου μικρού παιδιού, επισημαίνει το Βιβλιοσκόπιο που θα συγκεντρώνει παιχνίδια μέχρι το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να τα πακετάρει και να τα αποστείλει στην Μυτιλήνη.
     
    «Πάρτε παλιά παιχνίδια των παιδιών σας και κάντε τα αγαπημένα παιχνίδια αυτών των παιδιών που ακόμη και από μηνών κινδυνεύουν να χάσουν την παιδικότητά τους. Γιατί «αν τα παιδιά χαμογελάνε ο κόσμος μας θα αλλάξει» τονίζεται σε σχετική πρόσκληση.
     
    Η Βάλια Μπαρμπατιώτη, η οποία διατηρεί βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Μυτιλήνης, στη σελίδα «Ένα Παιχνίδι για ένα Χαμόγελο» που έχει δημιουργήσει στο facebook εξηγεί το λόγο που την ώθησε σε μια τέτοια πρωτοβουλία: «Σκεπτόμενη το τι θα γινόταν αν έπρεπε να χωρέσω μέσα σε μία τσάντα σε ένα σακίδιο όλα τα υπάρχοντά μου και να εγκαταλείψω το σπίτι, τη χώρα μου, τη ζωή μου, η σκέψη μου πήγε σε πολλά πράγματα «πρώτης ανάγκης» και μεγάλης σημασίας τα οποία έκατσα και έγραψα -έτσι από μαζοχισμό μάλλον.
     
    Ξαφνικά η Μαρία (η 19 μηνών κόρη μου) κλαίει απεγνωσμένα γιατί ψάχνει τον «κο Κουνέλι» αλλά δεν τον βρίσκει, αφού βρίσκεται ο «αγνοούμενος» κρυμμένος ανάμεσα σε άλλα παιχνίδια, την ηρεμεί και την βάζει για ύπνο ο Γιώργος, ενώ ταυτόχρονα εγώ τρέχω γρήγορα στο σαλόνι να συμπληρώσω απευθείας στη λίστα της «τσάντας» το κουνέλι. Ε, λοιπόν πολλά παιδιά, χιλιάδες παιδιά αφήσανε πίσω τα αγαπημένα τους κουνέλια... 
     
    Και μέσα στον πόνο τους αυτοί οι γονείς πρέπει -εκτός από τον ξεριζωμό τους- να εξηγήσουν στα παιδιά τους όχι μόνον γιατί δεν έχουν πια πατρίδα αλλά γιατί δεν ήταν αρκετά σημαντικό να μπει μέσα στη τσάντα τους, το αγαπημένο τους παιχνίδι...».
     
    Κάποιες γενικές οδηγίες:
     
    • Τα παιχνίδια πρέπει να μην είναι μεγάλα, ογκώδη και βαριά για να μπορούν να τα κουβαλάνε και να μην αποτελούν βάρος στην οικογένεια.
     
    • Στείλτε ότι νομίζετε αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση.
     
    • Μην στείλετε στρατιωτάκια και όπλα.
     
    Το «Βιβλιοσκόπιο» βρίσκεται στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη 38 (αρχή Αρκαδίου) τηλ.:.
     
     
     
    Εθελοντές ναυαγοσώστες
     
     
    Η εθελοντική ομάδα «rescue team» της Lifeguard Hellas μελος της ΕΣΝΕ βρίσκεται ήδη στη Μυτιλήνη για να βοηθήσει στην τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες. Με σύνθημά τους «Αν σώσεις μια ζωή είναι σε να έχεις σώσει ολόκληρο τον κόσμο»( We are training to save lives) τα μέλη της ομάδας απευθύνονται σε όσους ναυαγοσώστες επιθυμούν να βοηθήσουν καλώντας τους να συμμετέχουν καθώς, όπως επισημαίνουν, το δράμα αυτό αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες και οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.
     
    Τηλέφωνο επικοινωνίας για όσους θέλουν να βοηθήσουν:.
    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: