Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015
  -
|  Ακολουθήστε μας:        
  • Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη !!
  • Ρέθυμνο | Ξεφάντωσαν με τις φωτιές του Κλήδονα
  • Χανιά | Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη – Είναι το ατελιέ του Πάουλ Κλέε
  • 1ο Διήμερο Φεστιβάλ προβολής και προώθησης τοπικών προϊόντων σε Γοργολαΐνη, Παλιανή, Τέμενος
  • Καινοτόμες δράσεις για την προβολή και ανάδειξη των κρητικών προϊόντων
  • Χανιά | Οριστική απομάκρυνση ανενεργών περιπτέρων
  • Άγιος Νικόλαος | Προβολή ταινιών με ελεύθερη είσοδο
  • Απίστευτης ομορφιάς οδοιπορικό στους φάρους της Ελλάδας – Μοναξιά, φως, ταξίδι με οδηγό τη Sony [εικόνες]
  • Ρέθυμνο | Οι συναυλίες στην 4η Γιορτή Κρητικής Διατροφής
  • Με 8 αθλητές της κολύμβησης αγωνίζεται η Αθήνα στους 49ους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες στην Ολλανδία

Ο αγροτουρισμός «ζωντανεύει» την ύπαιθρο της Κρήτης

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 - 10:35
    Ο αγροτουρισμός «ζωντανεύει» την ύπαιθρο της Κρήτης
    Μπορεί οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες της Κρήτης να εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι για το μέλλον της τουριστικής περιόδου βλέποντας πτώση στις κρατήσεις και κυρίως στους τζίρους τους, ωστόσο η εικόνα στα αγροτουριστικά καταλύματα του νησιού είναι εντελώς διαφορετική, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τις προσδοκίες των επιχειρηματιών του κλάδου, που βλέπουν τις πληρότητες στις μονάδες τους να καταγράφουν σημαντική αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
     
    Η επιστροφή στη φύση, η ενασχόληση με το χωράφι, η γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου, αλλά και οι δραστηριότητες που γίνονται μέσα σε αυτή σε συνδυασμό με την ντόπια κουζίνα είναι το σύγχρονο πακέτο διακοπών, το οποίο επιλέγουν οι επισκέπτες όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες.
     
    Η Κρήτη φαντάζει ένας ιδανικός προορισμός για τους τουρίστες, αφού τους δίδεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να γνωρίσουν τον τόπο από μια διαφορετική οπτική γωνία, που ξεφεύγει από το κατεστημένο των τελευταίων πολλών ετών που έχει να κάνει με την «ήλιο και την θάλασσα».
     
    Είναι επισκέπτες επιλεκτικοί και συνειδητοποιημένοι, γνωρίζουν τι θέλουν και επιλέγουν όχι με βάση την τιμή αλλά με βάση την ποιότητα των διακοπών.
     
    Ο εναλλακτικός τουρισμός φαίνεται πως εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, αφού το ενδιαφέρον κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους του κλάδου, είναι αυξανόμενο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε όπως υποστηρίζουν το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες είναι επαναλαμβανόμενοι. Όπως λένε μάλιστα οι προοπτικές του κλάδου είναι μεγάλες υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.
    Ωστόσο, η στροφή σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι διάχυτη για αυτό και στην περίοδο της κρίσης είναι πολλοί οι νέοι και όχι μόνο που επιστρέφουν στην ύπαιθρο προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αξιοποιήσουν τα χωράφια, τη γη και να επενδύσουν σε αυτό το είδος του τουρισμού δίδοντας νέα ώθηση στην τοπική οικονομία.
     
    Σχολιάζοντας την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης Κορίνα Μηλιαράκηεμφανίστηκε αισιόδοξη, τονίζοντας πως οι πληρότητες στα αγροτουριστικά καταλύματα είναι αυξημένες. Η κρίση όπως είπε επηρέασε μόνο τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών και όχι τον αριθμό τους, ο οποίος αυξάνεται. Ειδικότερα, ανέφερε: «Στις αρχές της άνοιξης αποτυπώθηκε μια αμηχανία στις κρατήσεις αλλά στη συνέχεια όσον αφορά στις δικές μας επιχειρήσεις, αυτό γρήγορα ξεπεράστηκε. Αυτό οφείλεται στο ότι από τη μια οι άνθρωποι που έρχονται στα καταλύματά μας είναι πιο ξεκάθαροι στο τι θέλουν και είναι και άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ξανάρθει. Επίσης, είναι και αρκετοί αυτοί που θέλουν να έρθουν για να μας συμπαρασταθούν ξέροντας την κρίση που περνάμε. Ακόμα κι αν δεν ανήκουν στις ανώτερες τάξεις οικονομικά, είναι άνθρωποι που θα μειώσουν την παραμονή τους για να έρθουν στο μέρος που θέλουν και να ζήσουν αυτό που θέλουν. Αντί δηλαδή για 15 μέρες θα έρθουν για 10, αλλά στον προορισμό που επιλέγουν να περάσουνε καλά. Δηλαδή στη δική μας περίπτωση, η έκπτωση δε γίνεται επί των τιμών, γίνεται στις μέρες διαμονής από τη μεριά τους. Επίσης στον κλάδο μας δεν υπάρχει η πτώση που καταγράφεται στον μαζικό τουρισμό. Η πτώση του γενικού τουρισμού, πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στις απώλειες, καταγράφεται περισσότερο από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ σε μας οι πελάτες μας είναι κυρίως απ' την ευρωπαϊκή αγορά».
     
    Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας της Ένωσης Αγροτουρισμού Τάσος Γουργουράς εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένος από την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου τονίζοντας ωστόσο ότι για την περαιτέρω εξέλιξη του κλάδου χρειάζονται πολιτικές που θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση: «Σε γενικές γραμμές η σεζόν δεν πάει καλά, δηλαδή στο κομμάτι του μαζικού τουρισμού έχει χαθεί ο Μάιος και πάει να χαθεί και ο Ιούνιος. Παρ' όλα αυτά εμείς σαν αγροτουριστικές μονάδες πάμε καλά και βλέπουμε μάλιστα και μια μικρή αύξηση στις πληρότητες σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε ένα ειδικό προϊόν που είναι ανταγωνιστικό, δηλαδή προσελκύει ανθρώπους τους οποίους δεν τους σταματάει η κρίση ή τέλος πάντων αυτά που ακούγονται στα ΜΜΕ των χωρών τους. Ο κόσμος εκτιμά τη φιλοξενία, εκτιμά ότι υπάρχει μια ατμόσφαιρα, η οποία είναι απλή και ελληνική, το καλό φαγητό, το περιβάλλον που το σέβονται και όλα αυτά σε μια διαμονή, η οποία είναι ενταγμένη σ' αυτό το περιβάλλον και συνοδεύεται από σειρά δραστηριοτήτων στην κρητική ύπαιθρο. Όλο αυτό συνθέτει ένα πακέτο πολύ ελκυστικό για τους επισκέπτες μας. Θεωρώ ότι ο αγροτουρισμός θα μπορέσει να αποτελέσει διέξοδο στην κρίση αν εμείς το προσπαθήσουμε και το φέρουμε πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές».
     
     
    Ανοδικές τάσεις του ποδηλατικού τουρισμού
     
     
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής εξέλιξης του αγροτουρισμού είναι και ο ποδηλατικός τουρισμός, ο οποίος καταγράφει ανοδική πορεία στο νησί. Εκατοντάδες ποδηλάτες επιλέγουν να γνωρίσουν την Κρήτη με τα ποδήλατά τους αναζητώντας πακέτα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με τα ποδήλατα σε βουνά, παραλίες κ.α.
     
    Τα «Ρ.Ν.» συνομίλησαν με τη γραμματέα της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης, Εύα Βαγιονάκη, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια ασχολείται με το συγκεκριμένο μοντέλο τουρισμού. Όπως είπε έχασε τη δουλειά της και αποφάσισε να κάνει το χόμπι της για το ποδήλατο επάγγελμα και μέχρι στιγμής τουλάχιστον, όπως υποστηρίζει, βγήκε κερδισμένη. «Ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια από την αγάπη που είχαμε για τα ποδήλατα και λόγω κρίσης, επειδή εγώ έχασα τη δουλειά μου, σκεφτήκαμε να κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα. Πλέον διοργανώνουμε οργανωμένες εκδρομές με ποδήλατο και είμαστε και η μοναδική ελληνική εταιρεία στην Κρήτη που το κάνει αυτό, γιατί, οι υπόλοιποι που ασχολούνται με τον ποδηλατικό τουρισμό στην Κρήτη είναι ξένοι».
     
    Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι ακόμα και οικογένειες από το Μαλάουι της Αφρικής ενημερώνονται από το διαδίκτυο για τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Κρήτη με το ποδήλατο και η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Όπως εξηγεί η κυρία Βαγιονάκη «Οι πελάτες μας είναι ποδηλάτες, οι οποίοι θέλουν να ανακαλύψουν τις ομορφιές της Κρήτης με το ποδήλατο. Αυτό που τους εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η ποικιλομορφία του τοπίου, γιατί κάθε μέρα βλέπουν κάτι διαφορετικό. Ο συνδυασμός βουνού με παραλία, αλλά και το γεγονός ότι συγχρόνως θα βρεθούν σε ένα άλλο μέρος μετά από λίγες ώρες, υψομετρικές διαφορές, κατηφόρες και ανηφόρες τους εντυπωσιάζουν. Συνήθως οργανώνουμε πολυήμερες εκδρομές γιατί θέλουμε να τους δείξουμε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα απ' την Κρήτη και κάθε μέρα μένουμε και σε άλλο κατάλυμα. Τους ακολουθεί ένα αυτοκίνητο, στο οποίο έχουν τα πράγματα πάνω, έχουν όλο τον εξοπλισμό αν τυχόν χρειαστούν κάτι, τους συνοδεύει ο οδηγός ποδηλάτη από μπροστά. Συνήθως επιλέγουμε να τους δείξουμε αντιπροσωπευτικά μέρη απ' όλη την Κρήτη. Επιλέγουμε στις εκδρομές να περνάμε από όσο γίνεται περισσότερα χωριά, ώστε να γνωρίσουν την ενδοχώρα των περιοχών αυτών και υπάρχουν πάρα πολλές διαδρομές, τις οποίες μπορούν να κάνουν για αυτό και οι περισσότεροι μας ξανάρχονται. Πραγματικά η ανταπόκριση είναι τεράστια. Τουλάχιστον εμείς έχουμε πάνω από 100% αύξηση σε σχέση με πέρυσι, γιατί το καλό είναι ότι όλοι οι πελάτες που έρχονται φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις».
     
     
    Καθοριστική για την εξέλιξη του κλάδου η συμβολή της πολιτείας
     
     
    Η εξέλιξη του κλάδου ωστόσο, όπως τονίζουν τα μέλη της Ένωσης Αγροτουρισμού του νησιού, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμβολή της πολιτείας. Μετά από πολύ καιρό το θεσμικό πλαίσιο ψηφίστηκε, ωστόσο εκκρεμούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για το περιεχόμενό του, το οποίου ουσιαστικά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στον κλάδο. Ήδη τα μέλη της ένωσης είναι σε επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου το συντομότερο δυνατό αυτά να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για τα κριτήρια του αγροτουρισμού.
     
    Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης, ανέφερε: «Εμείς ζητάμε το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2014 να αποκτήσει περιεχόμενο. Αυτό το περιεχόμενο θα είναι αποφάσεις κανονιστικές που θα βγούνε από πολλά υπουργεία, όπως για παράδειγμα να βγει ένας νέος φορολογικός κωδικός για τις επιχειρήσεις μας, να μπορούμε να διαθέτουμε προϊόντα δικά μας ή και άλλων επιχειρήσεων μέσα στις επιχειρήσεις μας χωρίς να χρειαζόμαστε άδεια παντοπωλείου ας πούμε. Ουσιαστικά δηλαδή αυτό που επιδιώκουμε είναι να καταγραφεί και να αναγνωριστεί μια ιδιαίτερη κατηγορία στον τουρισμό αυτής της μικρής κλίμακας. Για αυτά όλα έχουμε επαφή με το υπουργείο και Τουρισμού και Οικονομικών και Ανάπτυξης για να μπορέσουμε να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο ώστε να πάψει να είναι κατακερματισμένος ο χώρος μας. Θα υπάρξει δηλαδή αυτό το νέο προϊόν του αγροτουρισμού και του τουρισμού υπαίθρου, το οποίο έχει άμεση σχέση με την πολιτιστική μας ταυτότητα και το οποίο θα μπορεί να σώσει την ύπαιθρο. Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που θέλουν να γυρίσουν στα χωριά, που ψάχνουν να βρουν διέξοδο, που μπορούν πραγματικά να δώσουν μια άλλη ζωή στην ύπαιθρο και που αν και το ίδιο το κράτος μπορέσει να προνοήσει και να τους βοηθήσει σε συνεργασία με μας -που ήδη δουλεύουμε μέσω της αυτοοργάνωσής μας και δώσουμε και τα φώτα μας- εγώ είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη ότι αυτό θα είναι καλό για το καλό όλων και της τοπικής κοινωνίας και της φύσης και του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής μας ταυτότητας».
     
    rethnea.gr
    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: