Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013
  -
|  Ακολουθήστε μας:        
banner-gluka

My Astyraki! (vd + phs)

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 - 12:21
    My Astyraki! (vd + phs)

    Ο Μαχάτμα Γκάντι έλεγε: «Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αστύρακας» στο Αστυράκι Μαλεβιζίου ξεκίνησε τη δράση του το 2010 και μόλις σε τρία χρόνια πραγματοποίησε μια σειρά από αλλαγές, μελέτες και οικοδομικά έργα δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στο μικρό αυτό πανέμορφο χωριό στους πρόποδες του Ψηλορείτη.


    Σκηνοθεσία - Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βιτωράκης Μιχαήλ
    Επιμέλεια: Γλύκα Στόιου
    Μοντάζ: Απέργης Χρίστος
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: mykriti.gr | M.c.R Production - 2013

    Νέοι με μεράκι και αγάπη προς έναν τόπο ευλογημένο από το άγγιγμα της φύσης, με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου, Γιώργο Γκούφα, και τον αντιπρόεδρο, Ματθαίο Μανιούδη, συγκεντρώνουν χρήματα μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις και στη συνέχεια, τα επενδύουν σε έργα ανάπλασης – έτσι έκλεισαν και δεντροφύτευσαν τη χωματερή στα Σφακάκια, έτσι έβαψαν, καθάρισαν και εξόπλισαν το σχολείο που πλέον δεν είναι χώρος εκπαίδευσης, αλλά χώρος πολιτισμού, έτσι καλλώπισαν τον κεντρικό δρόμο στην είσοδο του χωριού από το Ηράκλειο.

    Είναι ένα παραδοσιακό γραφικό χωριό με μερικές δεκάδες κατοίκους, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Ζωντανεύει από τη νεολαία κυρίως τα σαββατοκύριακα, τις μέρες που οι οικογένειες αναζητούν στιγμές χαλάρωσης μακριά από το πολύβουο Ηράκλειο. Το καλοκαίρι έχει κι άλλους επισκέπτες που βρίσκουν καταφύγιο στον παραδοσιακό ξενώνα του κου Αντώνη και της κας Ελένης. Τότε είναι που γίνονται και τα Αστυράκεια, στην περιοχή Αρμανώγεια, 600 περίπου μέτρα από την πλατεία του χωριού.

    Στην πλατεία μάς υποδέχτηκαν οι κάτοικοι, όταν επισκεφτήκαμε το Αστυράκι για το γύρισμα του myKriti.gr - στο καφενείο του κου Κυριάκου και της κας Στέλλας, όπου συναντήσαμε και τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, κο Ευριπίδη Κουκιαδάκη, γέννημα θρέμμα της περιοχής.

    Πρέπει να είναι από τους ελάχιστους Έλληνες πολιτικούς που πίνουν ακόμα τον πρωινό τους καφέ παρέα με τους συγχωριανούς τους - κοντά στον κόσμο που στενάζει κάτω από το βαρύ οικονομικό φορτίο. Στη συνέχεια, τον «τσακώσαμε» να μαζεύει μανουσάκια στην πλαγιά απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, για να τα προσφέρει στις κυρίες του χωριού. Σαν από άλλη εποχή.

    Ο κος Κουκιαδάκης πρόσφερε μανουσάκια, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου πρόσφερε τριαντάφυλλα, η κα Αργυρή πρόσφερε μια ζεστή καλημέρα, ο κος Ματθαίος πρόσφερε μελισσόπιτα (την κερήθρα με το μέλι). Αχ και πόσο πάει η μελισσόπιτα με τη ρακή. Τη ρακή την πρόσφερε η κα Ιωάννα που τυχαία περάσαμε μπροστά από το σπίτι της και μας κάλεσε αυθόρμητα να μας τρατάρει. Άνθρωποι της προσφοράς που τιμούν και σέβονται τον Ξένιο Δία.

    Ο Ματθαίος Μανιαδής είναι εκτός από μελισσοκόμος και μαντιναδολόγος: «Σ' έβαλα μέσα στην καρδιά και πώς θα πω το έβγα που σ' άφησα και ρίζωσες όπου κι αν έχω φλέγα».

    Ο Δράκος Μανιαδής (στην αρχή νόμιζα ότι είναι παρατσούκλι – στη συνέχεια κατάλαβα ότι «Δράκος» είναι το βαφτιστικό του), κτηνοτρόφος στο επάγγελμα και αναπληρωτής γραμματέας του συλλόγου, μάς άνοιξε το σπίτι του, για να ξεκουραστούμε λίγο από το βροχερό γύρισμα.

    Η γυναίκα του εμφάνισε μονομιάς πάνω στο τραπέζι ρακή, φρέσκο γιαούρτι, γλυκό σταφύλι και γραβιέρα. Όλα ντόπια, όλα καμωμένα από τα χέρια τους.

    Και αφού τελειώσαμε το γύρισμα, ο πρόεδρος του συλλόγου μάς άνοιξε και το δικό του σπίτι, για να μας ευχαριστήσει. Φάγαμε πολύ εκείνη τη κρύα μέρα του Γενάρη... Ζεστάναμε το κοκαλάκι μας δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Ζεστάναμε και τις καρδιές μας από τους ανθρώπους που γνωρίσαμε και από ένα αυθόρμητο γλέντι που στήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά με τους ήχους του μαντολίνου του Κώστα Δαφέρμου. Σαν αυτά που στήνονται απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Κρήτη. Κόντρα στους καιρούς.


    Γλύκα Στόιου - myKriti.gr

    Clipboardrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013
    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    banner-citytour

    Δημοφιλέστερα Άρθρα

    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: