Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015
  -
|  Ακολουθήστε μας:        

Στο λιμάνι του Ηρακλείου έφτασαν τα τοξικά ψάρια

Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015 - 09:04
    Στο λιμάνι του Ηρακλείου έφτασαν τα τοξικά ψάρια

    Σήμα κινδύνου για την επιβίωσή τους εκπέμπουν επαγγελματίες αλιείς του Ηρακλείου, της ανατολικής αλλά και της νότιας Κρήτης, καθώς η εφιαλτική αύξηση του πληθυσμού του τοξικού λαγοκέφαλου έχει επιφέρει τεράστιες οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία τους.

    Η δραματική αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ψαράδες, με αρκετούς να έχουν δεμένα εδώ και αρκετούς μήνες τα αλιευτικά τους σκάφη, καθώς, όπως σημειώνουν με νόημα, μόνο... λαγοκέφαλους θα ψαρέψουν μαζί με τις... ζημιές στα δίχτυα τους.

    Και τα νερά του λιμανιού του Ηρακλείου έχουν γεμίσει από τους τοξικούς λαγοκέφαλους, οι οποίοι... κυριαρχούν στις θαλάσσιες περιοχές Καρτερού, Αρίνα, Γουβών, Χερσονήσου και όχι μόνο, όπως αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου Μανόλης Μαντζαράκης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν όλα τα μεγέθη, από γόνοι μέχρι 2,5 κιλά!

    Πριν από ενάμιση μήνα, αλιευτικό σκάφος ψάρεψε λαγοκέφαλους συνολικού βάρους 80 κιλών, στη θαλάσσια περιοχή της Αμνισού (ενάμισι κιλό το καθένα) κοντά στο νησάκι, καταστρέφοντας τα δίχτυα των ψαράδων, ενώ την επόμενη μέρα, βόρεια του Κούλε και σε βάθος 12 μέτρων, άλλο αλιευτικό "ψάρεψε" 40 κιλά λαγοκέφαλους.

    «Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα μεροκάματο και, δυστυχώς, οι αρμόδιοι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τις διαστάσεις του όλου προβλήματος.

    Οι λαγοκέφαλοι τρώνε τα πάντα στο πέρασμά τους, όπως χταπόδια, σουπιές, μπαρμπούνια, κουτσομούρα και άλλα είδη. Δεν έχουν αφήσει... τίποτα για τα δίχτυα μας, αντιθέτως μας έχουν φάει και τα δίχτυα και τα αγκίστρια.

    Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού τους, τότε εκτιμώ ότι σε λίγα χρόνια θα αντικρίζουμε τα ψάρια μόνο... κατεψυγμένα!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζαράκης, ο οποίος προτείνει ως λύση την επικήρυξη του λαγοκέφαλου, ώστε να περιοριστεί αυτή η απειλή για τα ψάρια της Μεσογείου.

    neakriti.gr
    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: