Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015
  -
|  Ακολουθήστε μας:        

Η Σίβα στα "Μονοπάτια της παράδοσης"

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 - 19:00
    Η Σίβα στα "Μονοπάτια της παράδοσης"

    Η ιστορία του χωριού Σίβα που χάνεται στα βάθη των αιώνων, μέσα στα στενά σοκάκια και ανάμεσα στα σπίτια που έχουν δεχθεί επιρροές από τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, τα μνημεία και τους ναούς, αναδείχθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο «Στα μονοπάτια της παράδοσης».

    Το βιβλίο που παρουσιάζει τις ομορφιές και τις παραδόσεις της Σίβας Ηρακλείου εκδόθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού.
     

     

    Η Σίβα είναι ένα μικρό χωριό, αμφιθεατρικά κτισμένο, με εκπληκτική θέα και κτίσματα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Ηρακλείου. Πολλοί κάτοικοι έφυγαν από το χωριό τις προηγούμενες δεκαετίες, κατοίκησαν στο Ηράκλειο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και αρκετοί διέπρεψαν στις επιστήμες και τις εργασίες τους. Οι περισσότεροι νοσταλγούν το χωριό τους, το αγαπούν, το επισκέπτονται τακτικά και το φροντίζουν.

    Με τη βοήθεια των κατοίκων της Σίβας αλλά και ανθρώπων που έχουν φύγει από το χωριό, ο πολιτιστικός σύλλογος κυκλοφόρησε το βιβλίο.
     

     

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι φωτογραφίες και τα κείμενα για τις θαυμάσιες κρήνες του χωριού, τα καταπληκτικά δρομάκια του, τις εκκλησίες και τις γούρνες που διασώζονται. Θαυμαστό είναι και το σκαλιστό, χειροποίητο τέμπλο από ξύλο, του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, δημιούργημα του 19ου αιώνα.

    Όσοι εργάστηκαν για την έκδοση φρόντισαν να ανασύρουν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία από τα αρχεία της πρώην κοινότητας και του δημοτικού σχολείου που δεν λειτουργεί πια. Επίσης παρουσιάζουν θέματα για τη διατροφική αξία του ελαιόλαδου, αλλά και παραδοσιακές συνταγές.

    Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου για τη Σίβα έγινε την Κυριακή 15 Μαρτίου. Μίλησαν ο υπεύθυνος του αρχείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στέφανος Γρατσέας και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σίβας Ανδρέας Κοκοδρούλης. Την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η δημοσιογράφος Πέλλα Λασηθιωτάκη. Η αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου όπου έγινε η εκδήλωση ήταν κατάμεστη από κόσμο.

    ΠΗΓΗ: ekriti.gr

    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: