Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014
  -
|  Ακολουθήστε μας:        

«Πλημμύρισαν» το ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου οι κανταδόροι

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 - 11:29
    «Πλημμύρισαν» το ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου οι κανταδόροι
    Νοσταλγικές μελωδίες και ακούσματα, άλλα ευχάριστα και άλλα μελαγχολικά, πλημμύρισαν χθες τους δρόμους του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου.
     
    Ήχοι από λύρες, λαούτο και ακορντεόν παρέσυραν κάτοικους και καταστηματάρχες που έγιναν ένα με τους μουσικούς, σε ένα μαγικό μουσικό ταξίδι. Για μια ακόμα χρονιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, που φέτος γιορτάζει τα εκατό χρόνια, αναβίωσε το έθιμο της καντάδας με μικρούς και μεγάλους κανταδόρους να σιγοτραγουδούν και να παρασέρνουν σε μελωδικά ακούσματα τους περαστικούς. Με ένα χαμόγελο νοσταλγίας στα χείλη χειροκροτούσαν τους κανταδόρους. Άλλοι τους ακολούθησαν, ενώ οι καταστηματάρχες υποδέχτηκαν με χαρά το παραδοσιακό έθιμο που «ζέστανε» γλυκά την παγωμένη κίνηση της αγοράς ξυπνώντας παράλληλα μνήμες άλλης εποχής.
     
    Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους κανταδόρους με κεράσματα, όπως ρακή και ξηρούς καρπούς.
     
    Η καντάδα ξεκίνησε από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και ακολουθώντας τη διαδρομή Κορωναίου, Αραμπατζόγλου, Πετυχάκη, Αρκαδίου, Τσουδερών, Εθν. Αντιστάσεως έφτασε στην Μεγάλη Πόρτα, όπου οι καρναβαλιστές και συγκεκριμένα η ομάδα των Εμείς και Εμείς είχαν ετοιμάσει σχετικό δρώμενο με αναβίωση της καντάδας. Η χαρούμενη ατμόσφαιρα εμπλουτισμένη με νότες αποτέλεσε μια ευχάριστη πινελιά στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου.
     
    Στις χθεσινές καντάδες συμμετείχαν: η μεικτή και η παιδική χορωδία του Δήμου Ρεθύμνης - επιμέλεια Ισιδώρα Χαλκιαδάκη, η ευρωπαϊκή χορωδία του Μουσικού Σχολείου και του Γυμνασίου-Λυκείου Επισκοπής, επιμέλεια Έλλη Περίσογλου. Συνοδεύουν μουσικά οι: Βαγγέλης Ματσουλιάδης, Γιώργος Μυρσιλίδης, Μάριος Ηλιάκης, Κώστας Αναγνωστόπουλος και Άκης Πλαΐτης.
     
    Ο κ. Ανδρέας Πλαΐτης που έχει αναλάβει την ευθύνη της χθεσινής καντάδας ανέφερε «Αναβιώσαμε τις καντάδες της παλιάς Αθήνας. Οι κανταδόροι μαζί με τα όργανα της εποχής προσπαθήσαμε να διασκεδάσουμε τον κόσμο και να αναβιώσουμε ένα έθιμο που κοντεύει να χαθεί».
     
    ΠΗΓΗ: rethnea.gr
    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: