Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015
  -
|  Ακολουθήστε μας:        

banner-writters

Αντάμωμα με την ομορφιά και την ηρεμία του Ψηλορείτη

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015 - 10:55
    Αντάμωμα με την ομορφιά και την ηρεμία του Ψηλορείτη
    Εκατοντάδες άτομα απ' όλη την Κρήτη, απ' την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από χώρες του εξωτερικού, βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή 16 Αυγούστου στη «Στράτα του Ψηλορείτη» στο Λιβαδιώτικο Αόρι. Μια μεγάλη παρέα, χιλιάδων ατόμων, γνώρισε όχι μόνο το υψηλότερο βουνό της Κρήτης, τον Ψηλορείτη, αλλά και την πατροπαράδοτη φιλοξενία των Λιβαδιωτών, τα έθιμά τους, την ευχαρίστησή τους να υποδέχονται και να περιποιούνται τον επισκέπτη.
     
    Ήταν εντυπωσιακό, πως όλο το χωριό, κυριολεκτικά, ήταν στο πόδι για να μην μείνει κανένας επισκέπτης τους παραπονεμένος. Ήταν εκεί για να υποδεχτούν κατά την κατάβασή τους όλους εκείνους που έφτασαν κατάκοποι από την κορυφή του Ψηλορείτη, αλλά και όλους τους άλλους που έφτασαν ως τον «Λάκκο του Μυγερού».
     
    Άνθρωποι κάθε ηλικίας, αγνοώντας τον κόπο της πεζής διαδρομής από το καταφύγιο, περπάτησαν την «Στράτα του Ψηλορείτη» και ανέβηκαν ως την κορυφή του βουνού. Χιλιάδες ήταν όμως και οι άνθρωποι, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους, που έφτασαν οδικώς ως το Λάκκο του Μυγερού, σε ένα μεγάλο υψόμετρο κι ενώθηκαν σε μια παρέα όλοι, «κάτω από τον ίσκιο του Ψηλορείτη» σ' ένα αντάμωμα με την ομορφιά, την ηρεμία και την αγαλλίαση της φύσης.
     
     
    Η ανάβαση, η παράδοση και η περιποίηση
     
     
    Δεκάδες άτομα ξεκίνησαν στις 05:00 το πρωί από το καταφύγιο στο «Λάκκο του Μυγερού» και περπάτησαν στο βουνό, φτάνοντας μέχρι την κορυφή, όπου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο των Λιβαδίων πατέρα Ανδρέα Κόκκινο, κοινώνησαν και προσκύνησαν την εικόνα του Τιμίου Σταυρού, στην ομώνυμη εκκλησία.
     
    Μετά το τέλος της πεζοπορίας, εκατοντάδες Λιβαδιώτες, φίλοι, γνωστοί και επισκέπτες που τίμησαν και φέτος τη «Στράτα του Ψηλορείτη», βρέθηκαν στην εκδήλωση που είχε προετοιμαστεί στο καταφύγιο. Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της προετοιμασίας και του ψησίματος του γνωστού για την ιδιαίτερη νοστιμιά αντικριστού κρέατος, την παρασκευή βραστού κρέατος με το λιβαδιώτικο πιλάφι, καθώς και να έχουν την άμεση επαφή με τους τυροκόμους του Ψηλορείτη, οι οποίοι τυροκόμησαν με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο το τυρί και τη μυζήθρα.
     
    Εκδρομή με πούλμαν και μεγάλη συμμετοχή διοργάνωσε ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Ρεθύμνου, με τα μέλη και τους φίλους του να απολαμβάνουν τη σπάνια θέα από την κορυφή του Ψηλορείτη, την φιλοξενία και την περιποίηση των χωριανών στο Λάκκο του Μυγερού.
     
    Παρέα με τους χιλιάδες επισκέπτες στη «Στράτα του Ψηλορείτη» ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμουκ.κ. Ευγένιος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Χνάρης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.
     
    Η «Στράτα του Ψηλορείτη» πραγματοποιήθηκε για 6η συνεχή χρονιά. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λιβαδιωτών, με όλους τους φορείς των Λιβαδίων, ενώ υποστηρικτές ήταν ο Δήμος Μυλοποτάμου και η Περιφέρεια Κρήτης.
     
    Η διοργάνωση υλοποιείται με τη βοήθεια τουλάχιστον 500 εθελοντών, οι οποίοι αποτελούν τους πρεσβευτές για την αναβίωση αυτής της μοναδικής ορειβατικής διαδρομής, με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ πολύτιμη όπως κάθε χρόνο, ήταν η προσφορά των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που βρέθηκαν εκεί, με όλα τα απαραίτητα μέσα, για να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανό περιστατικό.
     
    Σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη από το καταφύγιο του Μυγερού και το πλακόστρωτο μονοπάτι, το οποίο οδηγεί στην κορφή του Ψηλορείτη, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Στόχος είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που τόσο ανάγκη έχουμε στις μέρες μας».
     
    rethnea.gr
    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: