Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015
  -
|  Ακολουθήστε μας:        

Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 - 11:18
    Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος

    Το Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2005 ανήκοντας στην οικογένεια των μεγάλων ευρωπαϊκών ενυδρείων.Από τους μεγάλους θηρευτές καρχαρίες μέχρι τους μικροσκοπικούς ιππόκαμπους και τη φαντασμαγορία των μεδουσών, η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής αναδεικνύεται με φόντο υποθαλάσσια τοπία της κρητικής θάλασσας, όπως τα βράχια των Ματάλων (νότια Κρήτη) και το βυθό του Βάι (νοτιοανατολική Κρήτη).

    Περιήγηση στη διαδρομή με τα ενυδρεία

    Η σκηνογραφία της Μεσογείου ξετυλίγεται σε 60 ενυδρεία (διαφόρων μεγεθών που κυμαίνονται από 125 ως 900.000 λίτρα και με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρα θαλασσινού νερού) δημιουργώντας 100 διαφορετικά σημεία παρατήρησης, για 2.500 περίπου μεσογειακούς και τροπικούς οργανισμούς. Στη διαδρομή με τα ενυδρεία, σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα και πρωτοποριακές διαδραστικές εφαρμογές, όπως info-points με οθόνες αφής, προβολές από video projectors, παρατηρήσεις μικροσκοπικών ειδών με μικροσκόπια και στερεοσκόπια, παρατηρήσεις του εσωτερικού των ενυδρείων με περισκόπιο βαθυσκάφους, συμπληρώνουν τη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη, ενισχύουν την πληροφόρηση και υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του μεσογειακού θαλάσσιου οικοσυστήματος. 

    Ξενάγηση

    Στο Cretaquarium - Θαλασσόκοσμος διατίθεται σύστημα ατομικής και ομαδικής ακουστικής ξενάγησης σε εννέα (9) γλώσσες. Μικρές συσκευές χειρός που λειτουργούν απλά όπως το τηλέφωνο, δίνουν σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να εμπλουτίσει την επίσκεψή του με πολυάριθμες εξηγήσεις, σχόλια και εκλαϊκευμένες πληροφορίες, τις οποίες ακούει στο δικό του ρυθμό και σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, πληκτρολογώντας απλά το νούμερο της δεξαμενής.

    Εκπαίδευση-ευαισθητοποίηση

    Το Cretaquarium- Θαλασσόκοσμος ως τμήμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, εκλαϊκεύει και διαδίδει την επιστημονική γνώση για τον θαλάσσιο κόσμο με έμφαση στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες. Για το σκοπό αυτό έχουν σχεδιαστεί, και πραγματοποιούνται, εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι προσαρμοσμένα στο αναλυτικό πρόγραμμα των μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων σε τμήματα περίπου 20 ατόμων μπορούν να μάθουν για τα πιο σημαντικά φαινόμενα της φυσικής και της βιολογίας της θάλασσας μέσα από βιωματικές προσεγγίσεις και καινοτόμα μέσα διδασκαλίας. Αν όλο το σχολείο επιθυμεί μια απλή επίσκεψη υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στη διαδρομή με τα ενυδρεία που προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες. Σε απομακρυσμένα σχολεία το Cretaquarium- Θαλασσόκοσμος προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια διαδραστική εκπαιδευτική ξενάγηση με τη χρήση της τεχνολογίας .

    Τοποθεσία

    Το κτιριακό συγκρότημα του Cretaquarium - Θαλασσόκοσμος βρίσκεται στις Γούρνες, σε απόσταση 14 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», στο χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, ενώ η απόσταση από το μινωικό παλάτι της Κνωσού είναι 20 χλμ. Τα διεθνώς καταξιωμένα τουριστικά / παραθεριστικά κέντρα της Κρήτης – Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα, Ελούντα, Γούβες, κ.λπ. - βρίσκονται σε μικρή απόσταση. Μια εκτεταμένη αμμώδης παραλία κολύμβησης βρίσκεται μπροστά από το ενυδρείο, ενώ πολλές άλλες βρίσκονται στην ανατολική κατεύθυνση.

    Πρόσβαση

    Ο επισκέπτης που διαθέτει δικό του μεταφορικό μέσο, αυτοκίνητο ή δίκυκλο, διευκολύνεται στην πρόσβασή του προς το Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος ακολουθώντας τις ειδικές καφέ πληροφοριακές πινακίδες που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου της Κρήτης. Εάν το μέσο μετάβασης είναι το λεωφορείο – υπεραστικό ή τουριστικό - τότε ο επισκέπτης δεν θα δυσκολευτεί να επιλέξει το δρομολόγιο που τον εξυπηρετεί, αφού το Cretaquarium- Θαλασσόκοσμος συνδέεται με πυκνό δίκτυο δρομολογίων τόσο με το Ηράκλειο όσο και με την ευρύτερη περιοχή των Μαλίων-Χερσονήσου. Τρεις μεγάλοι χώροι στάθμευσης είναι στην διάθεση των επισκεπτών του ενυδρείου.

    Περίοδος και ώρες λειτουργίας

    Το Cretaquarium- Θαλασσόκοσμος παραμένει ανοιχτό όλες τις ημέρες του χρόνου καθώς και ημέρες γιορτών και αργιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωράριο, τις περιόδους λειτουργίας, αλλά και την τιμολογιακή πολιτική του ενυδρείου, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του  www.cretaquarium.gr.

    Χειμερινή περίοδος λειτουργίας:  από 1/10 έως και τον Απρίλιο  ~ Δευτέρα έως Κυριακή (και αργίες), ώρες λειτουργίας 09:30-17:00 [έκδοση τελευταίου εισιτηρίου]

    Καλοκαιρινή περίοδος λειτουργίας: από 1/5 έως και τον Σεπτέμβριο, Δευτέρα έως Κυριακή (και αργίες), ώρες λειτουργίας 09:30-21:00 (έκδοση τελευταίου εισιτηρίου)

    Κάρτα Μέλους: Kartaquarium

    Με την Kartaquarium το μέλος μπορεί να επισκεφτεί ελεύθερα το ενυδρείο για ένα ολόκληρο χρόνο έχοντας μια σειρά προνομίων και διευκολύνσεων.

    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: