Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014
  -
|  Ακολουθήστε μας:        

 

   

tsikalario.jpg

Νέες δυνατότητες πρόσβασης και εξυπηρέτησης για τα άτομα με αναπηρία στο Ρέθυμνο

Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2014 - 14:13
    Νέες δυνατότητες πρόσβασης και εξυπηρέτησης για τα άτομα με αναπηρία στο Ρέθυμνο
    Νέες δυνατότητες πρόσβασης και εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία στο Ρέθυμνο δίδονται μέσα από το πρόγραμμα «Ρέθυμνο - Αγία Νάππα: Καθολικά προσβάσιμες πόλεις». Εκτός από τις υποδομές που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη σε δρόμους - παραλίες, στο φρούριο Φορτέτζα και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το πρόγραμμα περιλαμβάνει και έναν τουριστικό οδηγό μέσα από τον οποίο τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να πληροφορούνται για την πόλη του Ρεθύμνου.
     Ο τουριστικός αυτός οδηγός, ο οποίος αφορά εκτός από πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής και τους ξενοδόχους.
    Η παρουσίαση του τουριστικού οδηγού έγινε χθες στη διάρκεια σχετικής ημερίδας, όπου μέσα από ιστοσελίδα θα μπορούν άτομα με κινητικά προβλήματα, με προβλήματα όρασης και ακοής να ενημερώνονται για όλες τις δυνατότητες πρόσβασής τους στην πόλη. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ ο τουριστικός οδηγός έχει προϋπολογισμό 12.500 ευρώ.
     Ο κ. Αλέξανδρος Μουρούζης συνεργάτης της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία για την υλοποίηση του έργου και συγκεκριμένα του τουριστικού οδηγού της ηλεκτρονικής και της έντυπης μορφής σε δηλώσεις του τόνισε: «Το έργο αυτό είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία που είναι παραδοσιακά αποκλεισμένοι από το τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες τουρισμού αλλά και για τους επιχειρηματίες που έχουν ευκαιρία ανάπτυξης και διεύρυνσης του τουριστικού προϊόντος και του καταναλωτικού κοινού τους και φυσικά ως μια ευκαιρία για τους πολίτες των Δήμων, διότι επωφελούνται από αυτές τις υπηρεσίες και από τις προσβάσιμες υποδομές, καθώς επίσης και του εγχώριου τουρισμού. Θέλουμε να αναδείξουμε τις προσβάσιμες υποδομές και υπηρεσίες και προϊόντα του Δήμου έτσι ώστε να παρέχουμε πληροφορία και εντός της Ελλάδας αλλά και εκτός σε όλο τον κόσμο προκειμένου να προσελκύσουμε άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους στο Δήμο μας. Έχουμε φτιάξει κάποια εργαλεία, τα οποία αφορούν ερωτηματολόγια και ειδικά εργαλεία αξιολόγησης διαφόρων κατηγοριών, κτιρίων, υπηρεσιών και υποδομών εστίασης, διαμονής κλπ., έχουμε εκπαιδεύσει ομάδες που θα κάνουν επιτόπιους ελέγχους, αυτοψίες σε παραλίες, πλατείες, δημόσιους δρόμους. Αφού γίνει αυτή η καταγραφή γίνεται ανάλυση και όλα αυτά θα συμπεριληφθούν σε μια συνοπτική μορφή σε έναν έντυπο οδηγό και σε μια πιο εκτενής μορφή που θα είναι συνδεδεμένη με τον έντυπο οδηγό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι πλήρως προσβάσιμη με βάση τα πρότυπα για την προσβασιμότητα, έτσι ώστε να είναι φιλική προς όλους, ειδικά για τα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με το πρόγραμμα της κοινοπραξίας παγκόσμιου ιστού και γενικότερα επιδιώκουμε όλα τα προϊόντα του έργου να είναι προσβάσιμα. Αυτό σημαίνει ότι και ο οδηγός, ο ίδιος έντυπος στην ηλεκτρονική του μορφή θα είναι προσβάσιμος σε διάφορες μορφές Μπρέιλ φιλική για εκτύπωση δηλαδή Μπρέιλ, σε νοηματική, σε ηχητική μορφή ακουστική, όπως κάποιος μπορεί να πάρει μαζί του το navi control έτσι μπορεί να πάρει κάποιος μαζί του μια ηχητική μορφή σε μια συσκευή αναπαραγωγής».
     
    Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης αναφερόμενος στο πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάππας τόνισε πως πρόκειται για δράσεις που δείχνουν σεβασμό σε μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων και μεταξύ άλλων είπε: «Δεν είναι αλληλεγγύη αυτό και φιλανθρωπία, είναι νομίζω στοιχειώδης υποχρέωση που απορρέει και από την αρχή της ισότητας που το καθιερώνει το Σύνταγμά μας. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ίδιες δυνατότητες, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια αγαθά. Αυτό λοιπόν κάνουμε αυτή τη στιγμή και καλούμε τους επαγγελματίες του τουρισμού, της εστίασης, των μέσων μεταφοράς να μας δώσουν όλες τις πληροφορίες, γιατί όσο πιο πλούσιος είναι αυτός ο οδηγός τόσο πιο χρήσιμος θα είναι για τους αναπήρους αλλά και τόσο περισσότερο θα καταδείξει τις δυνατότητες της πόλης μας ως τουριστικός προορισμός. Το τουριστικό ρεύμα των αναπήρων είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στο κόσμο, γιατί είναι άνθρωποι που έχουν ήπια ζωή εξ' ανάγκης, έχουν καλό βιοτικό επίπεδο, διότι η Ευρώπη επιδοτεί την αναπηρία. Θεωρώ πως σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να εφοδιάσουμε τους επόμενους τουριστικούς πράκτορες και τους αντιπροσώπους μας και τους επαγγελματίες με αυτό το υλικό. Θα σας πω μόνο ότι τυχαία στην Αθήνα συναντήθηκα προχθές με μεγάλο τουριστικό πράκτορα της Σουηδίας και ήδη ήξερε για αυτό το πρόγραμμα, μου είχε παρακινηθεί το ενδιαφέρον, γιατί είναι ένα πολύ καλό αν θέλετε πλεονέκτημα και στρατηγικό όπλο να μπορούμε να διεκδικούμε αυτούς τους τουρίστες, πελάτες, επισκέπτες».
     
    Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης τόνισε πως ο τουριστικός οδηγός θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο: «Αυτός ο τουριστικός οδηγός θα είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί για πρώτη φορά θα απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες αναπήρων, θα είναι προσβάσιμος δηλαδή σε διαδικτυακή πύλη, σε γραφή Μπράιτ για τους τυφλούς, στη νοηματική και με υπότιτλους για τους κωφούς και βέβαια συμβατική μορφή σε βιβλίο, το οποίο το μισό θα είναι αφιερωμένο στο Δήμο του Ρεθύμνου και το άλλο μισό στο Δήμο της Αγίας Νάππας και θα περιέχει προσβάσιμες διαδρομές, προσβάσιμα ξενοδοχεία, προσβάσιμα εστιατόρια, χώρους αναψυχής, αρχαιολογικούς χώρους κλπ. Γίνεται μια προσπάθεια να προσελκύσουμε επαγγελματίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το χώρο του τουρισμού και θα έλεγα ότι είναι και μία πρόσκληση προς όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού στο Ρέθυμνο να βελτιώσουν τις υποδομές τους και να ενταχθούν στον οδηγό αυτό, ο οποίος θα απευθύνεται σε ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού, γιατί όπως ξέρετε τα άτομα με αναπηρία είναι η μεγαλύτερη ίσως κοινωνική ομάδα, έχουν περίπου το 10-12% του πληθυσμού και αν προσθέσουμε εκεί και τα εμποδιζόμενα άτομα, τους ηλικιωμένους, έγκυες νομίζω ότι αυτό το ποσοστό αγγίζει και το 40% σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία. Κατά τα άλλα θα έλεγα τα άτομα με αναπηρία του Ρεθύμνου πραγματικά θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν υπηρεσιών των έργων αυτών στο Ρέθυμνο που έχουν ήδη εγκαινιαστεί δύο, όπως είναι οι ηχητικοί σηματοδότες, τα πέντε σημεία όπου υπάρχει ο εξοπλισμός της πρόσβασης στις παραλίες του Ρεθύμνου, η ανάπλαση της οδού Τρανταλλίδου που περνάει μπροστά από το Νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, το ασανσέρ το οποίο θα κάνει προσβάσιμη την πινακοθήκη Κανακάκη και παρεμβάσεις στο φρούριο της Φορτέτζας. Αυτά τα σημαντικά έργα ασφαλώς θα αναβαθμίσουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία και πραγματικά θα έχουμε ένα ποιοτικό άλμα και για αυτό το λόγο ευχαριστούμε τους συντελεστές, το Δήμο Ρεθύμνης, τον δήμαρχο, τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν και έφεραν μέχρι εδώ αυτό το έργο και πιστεύουμε ότι αισίως θα πραγματοποιηθεί»
    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: